SEMFs Logotyp
Välkomna till Stockholm Early Music Festival 3-7 juni 2009!

Nu händer det igen! Gamla stan, klädd i försommarskrud, bjuder på hänryckande musikupplevelser. Här smälter de unika historiska miljöerna samman med barockens, renässansens och medeltidens magnifika klangvärld. Kom och låt dig berusas av musikens ljuva makt!

Får vi bjuda upp till spansk barockdans till eldiga kastanjetter? Stockholm Early Music Festival trollar än en gång fram en kavalkad av förstklassiga internationella artister. Märkesåret till ära invigs festivalen av Helsinki Baroque Orchestra med världssopranen Maria Cristina Kiehr som solist. Tyska Ensemble Officium bäddar in dig i Palestrinas silkeslena stämflätningar och vår egen Lena Willemark utmanar den tidiga musikens folkliga gränser. Missa inte Micrologus, direkt från Italien, med historiens kanske första opera, Robin et Marion. Och se upp för barockpiraterna Red Priest och deras fängslandetolkningar!

I samband med årets festival står SEMF värd för REMA 2009, en europeisk konferens för tidig musik-festivaler från hela kontinenten. Tidig Musik för Barn, seminarier och masterclasses kompletterar det spännande utbudet.

Det är aldrig för sent för tidig musik! Väl mött!

Peter Pontvik (Foto: Katarina Widell)Peter Pontvik
Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den
Konstnärlig chef SEMF

Foto: Katarina Widell

Festivalen förtrollar holmen

The isle is full of noises,
Sounds, and sweet airs, that give delight and hurt not.
Sometimes a thousand twangling instruments
Will hum about mine ears; and sometime voices...

Hos Shakespeare är det en förtrollad ö. Hos oss är det en holme – Gamla stan, när den varje år förvandlar sig till Stockholm Early Music Festival. Ett trolleri signerat Peter ”Prospero” Pontvik.

SEMF, denna festival, till synes anspråkslöst begränsad till fem fullmatade dagar i stadens absoluta mittpunkt, har nämligen ett omfång långt större än månget guldkantat och stjärnspäckat festspel ute i vida världen.

Den spänner över många århundraden, rentav millennier. Den rymmer mycket mer än klassisk musik, mer än västerländsk konstmusik, mer än dansmusik och folkmusik... I Stockholm Early Music Festival får ju hela världen plats.

Högtidstalare älskar att fastslå att musiken är ett universellt språk. Nonsens! Musik är i själva verket tusentals språk, röster och instrument. Och det har SEMF både begripit och bejakat.

Camilla Lundberg (Foto: Bengt O. Nordin)

Camilla Lundberg
SVT

Foto: Bengt O Nordin

Kära festivalbesökare!

Det är en glädje för mig att kunna hälsa välkommen till Stockholm Early Music Festival. Liksom tidigare år kommer ett brett utbud från en fascinerande del av musikhistorien att presenteras i historiska miljöer. Stockholm Early Music Festival har nu blivit en tradition i försommarens Stockholm, den tid då Stockholm är som vackrast.

Per Unckel (Foto: Johannes Jansson, norden.org)

Per Unckel
Landshövding

Foto: Johannes Jansson,
norden.org