Skip to main content

The Early Folk Band – Jul i medeltidens Europa

Foto: Elisabeth Freundlich

Lördag 3 december 2011 18:00 Nybrokajen 11

The Early Folk Band tar med dig på en julig resa i 1300- och 1400-talets Europa.

I ingen annan genre är växelverkan mellan det andliga och det profana så stark som i julsångerna: herdarna i stallet, Maria och Josef, de tre vise männen från öster - en mängd berättelser som har förts vidare muntligen från generation till generation. Redan under senmedeltiden tog den höviska kulturen vara på denna skatt och på detta sätt överlevde sånger, danser och ballader på de brittisk öarna, i Skandinavien, Centraleuropa, Spanien och Italien fram till vår tid.

Medlemmarna i The Early Folk Band kommer från England, Tyskland och Sverige och är alla specialister inom medeltids-, renässans- och barockmusik. Här ger de sig i kast med den allra äldsta folkmusiken. Med i bagaget har de sina respektive länders folkmusiktraditioner och en stor erfarenhet av utforskande och uppförande inom området där "folkmusik" inspirerar "konstmusik" och tvärtom.

"... förtrollande sång, mycket rytmkänsla, omväxlande instrumentering och en gudabenådad dansare - en upplevelse! Ensemblen bevisar med sina tolkningar att det absolut går att smälta samman konstmusik och folkmusik från 1300- och 1400-talen..."

Susanne Ansorg - fiddla, tamburello
Gesine Bänfer - northumbrian smallpipe, gaita (galicisk säckpipa), whistle, hackbräde, cister, ramtrummor
Ian Harrison - northumbrian smallpipe, gaita, gotisk harpa, whistle, skalmeja, sinka
Miriam Andersén - sång, gotisk harpa, snatterpinnar
Steve Player - renässansgitarr, dans