Skip to main content

Kultur- och demokratiminister Amanda Linds hälsning till SEMF 2020

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Torsdag 15 oktober 2020

Till Stockholm Early Music Festival från Kultur- och demokratiminister Amanda Lind, 8 september 2020

Ärade arrangörer, musiker, deltagare, publik och Fru Ambassadör. Jag hade hoppats på att kunna vara med er ikväll och vara en av de som inviger denna festival. Att få uppleva tidig musik i denna miljö förstärker onekligen upplevelsen och jag hade verkligen sett fram emot att få dela den med er.  

Som Kultur- och demokratiminister är jag otroligt glad över att Stockholm Early Music Festival genomförs år efter år med tidig musik som tema. I denna svåra tid behövs kulturen som allra mest. Därför kan det vara värt att påminna om vad Hildegard av Bingen, en av de första kvinnliga tonsättare vi känner till, uppmanar oss till; vi ska förbli modiga och starka även när vågorna slår högt. 

Det är av yttersta vikt för mig som kulturminister att vi oavsett var vi bor ska ha goda förutsättningar att utvecklas genom musiken – både som lyssnare och utövare. Arrangörer som SEMF har en viktig roll att spela i det rika svenska kulturlivet. Ni lyckas på ett fantastiskt sätt bidra till att skapa berörande musikupplevelser genom att levandegöra, använda och utveckla kulturarvet. Det arbete som SEMF utför har ett stort konstnärligt värde.   

Jag är övertygad om att ni får en minnesvärd konsert och flera fantastiska upplevelser under festivalen. Tack för att ni är här och bär upp kulturen och musiken i dessa svåra tider. 

Från Kultur- och demokratiminister Amanda Lind.