Skip to main content

Christmas Edition 2011

24 november 2012 på Musikaliska, Nybrokajen 11

SEMFestivalpass Christmas Edition
 

595 kr
Gäller på alla konserter (parkett mitt), samt Barocktaffel (exklusive dryck).

Buy SEMFestivalpass

Den 24 november presenterar Stockholm Early Music Festival II SEMF Christmas Edition - en exklusiv vinterupplaga av festivalen, anpassad till köld och juletid, som bjuder på tidig musik från eftermiddag till midnatt. I år gästas festivalen bl a av den suveräna franska föreställningen "La Lanterne Magique de M. Couperin" och så återkommer förstås den populära midnattskonserten, där du lyssnar i liggande ställning, som avslutar kvällen med hög mysfaktor. Stämningsfullt så in i vintern!

II SEMF Christmas Edition anordnas på Musikaliska. Ett fullständigt program publiceras snart på www.semf.se.

Det är aldrig för kallt för tidig musik...

 

Med reservation för ändringar.

lördag 3 december 2011

Eric Ericsons Kammarkörs julmusikkonsert med Tomas Luis de Victoria i huvudrollen, under ledning av Fredrik Malmberg.

Renässanstonsättarna från den Iberiska halvön excellerade i instrumentkombinationer och körer med olika sammansättning och antal sångare utplacerade på kyrkans eller konsertsalens läktare och scen. Hymner, motetter och villancicos prisar Jesu födelse och jungfru Maria i dansanta eldiga rytmer, färgrika klanger och himmelska harmonier.

Eftersom det i år är 400 år sedan den store spanske tonsättaren Tomas Luis de Victoria avled, får han huvudrollen i det annorlunda julmusikprogram som dirigenten Fredrik Malmberg presenterar med Eric Ericsons Kammarkör och instrumentalister. 

Eric Ericsons Kammarkör bildades 1945 och tillhör världens främsta ensembler i sin genre. Kören arbetar gärna med orkestrar och instrumentalensembler, till exempel Filharmonikerna och Drottningholms Barockensemble, och gör flera utlandsturnéer varje år. På repertoaren står allt från renässans till avantgarde.

Eric Ericsons Kammarkör
15:00

Foto: Elisabeth Freundlich

The Early Folk Band tar med dig på en julig resa i 1300- och 1400-talets Europa.

I ingen annan genre är växelverkan mellan det andliga och det profana så stark som i julsångerna: herdarna i stallet, Maria och Josef, de tre vise männen från öster - en mängd berättelser som har förts vidare muntligen från generation till generation. Redan under senmedeltiden tog den höviska kulturen vara på denna skatt och på detta sätt överlevde sånger, danser och ballader på de brittisk öarna, i Skandinavien, Centraleuropa, Spanien och Italien fram till vår tid.

Medlemmarna i The Early Folk Band kommer från England, Tyskland och Sverige och är alla specialister inom medeltids-, renässans- och barockmusik. Här ger de sig i kast med den allra äldsta folkmusiken. Med i bagaget har de sina respektive länders folkmusiktraditioner och en stor erfarenhet av utforskande och uppförande inom området där "folkmusik" inspirerar "konstmusik" och tvärtom.

"... förtrollande sång, mycket rytmkänsla, omväxlande instrumentering och en gudabenådad dansare - en upplevelse! Ensemblen bevisar med sina tolkningar att det absolut går att smälta samman konstmusik och folkmusik från 1300- och 1400-talen..."

Susanne Ansorg - fiddla, tamburello Gesine Bänfer - northumbrian smallpipe, gaita (galicisk säckpipa), whistle, hackbräde, cister, ramtrummor Ian Harrison - northumbrian smallpipe, gaita, gotisk harpa, whistle, skalmeja, sinka Miriam Andersén - sång, gotisk harpa, snatterpinnar Steve Player - renässansgitarr, dans

The Early Folk Band
18:00Nybrokajen 11

Avnjut en buffé i historisk anda på Bistro Birgit medan du väntar på nattens barockmyskonsert. Vad sägs om färskostpaj enligt 1600-talsrecept och kryddigt vin? Köp till dryck.

20:00

Foto: Per Buhre, John Andresen, Markus Jenemark

Vad kan vara mysigare en vinternatt vid midnatt än att lyssna på skön barockmusik i viloläge? SEMF Christmas Edition bjuder på en konsert i liggande ställning! Låt dig inlindas i den tidiga musikens vackra slingor av några av Sveriges förnämsta barockmusiker!

Per Gross - blockflöjt Anders Ericson - luta Nora Roll - viola da gamba

23:00