Skip to main content

SEMF 2012

6 – 10 juni i Gamla Stan

SEMFestivalpass


SEMFestivalpasset ger dig inträde på Stockholm Early Music Festival 2012. Passet är giltigt i A-sektionen i Tyska kyrkan, på parkett i Finska kyrkan och på anvisade platser på Drottningholms Slottsteater. För detaljer, vänlige se Biljettinformationssidan!

Köp SEMFestivalpass

Ett nytt decennium av tidig musik! Nordens största internationella scen för barock-, renässans- och medeltidsmusik skapar återigen ett musikaliskt fyrverkeri i världsklass i Gamla stans underbara försommar. Nyheterna för 2012: Tidig Scen, i samarbete med Drottningholmsteatern, samt SEMFaround, en försmak av festivalen, staden runt, dagarna innan det beger sig! Det är aldrig för sent för tidig musik!

Läs hela årets presentationstext här...

Flyer 2012Ladda ner flyern för SEMF 2012
här (PDF, 623 kB).

 

Med reservation för ändringar i programmet.

» SEMFaround 
» Onsdag 6 juni 
» Torsdag 7 juni

» Fredag 8 juni
» Lördag 9 juni
» Söndag 10 juni

onsdag 6 juni 2012

Foto: Henrik Berglund

tidig musik för barn

Kungligt bra Musik

Sveriges och Finlands 1700-talshistoria dammas av med gnistrande musik, Bellmanhistorier, italiensk dramatik och serier. Här bjuds på ett mord, viktigt och oviktigt vetande samt originalmusik av 1700-talets svenska hovkompositörer. En föreställning för både hjärta, ögon och öron!

Biljetter säljs enbart på plats, från 30 minuter före konserten. Fri entré för barn upp till 12 år!

10:30 - 11:30Livrustkammaren

Foto: Manuel Fischer

19:30 - 20:00Tyska kyrkan

c Elyma |

invigningskonsert

Elyma

Fiesta Criolla

Välkommen till en festlig musikkväll! Gabriel Garridos gränsöverskridande Ensemble Elyma iscensätter en färgstark rekonstruktion av 1718 års firande av Jungfrun i Guadalupe - hela Latinamerikas helgon - i Sucres katedral, Bolivia. Seder och kulturer flyter samman, gränsen mellan det sakrala och profana suddas ut. Med över trettio inspelningar har Elyma en pionjärroll i återupptäckten av den latinamerikanska barockmusiken.

Elyma
20:00 - 22:00Tyska kyrkan
torsdag 7 juni 2012

Liene Stradina | Foto: ©Liene Stradina

Fri entré!

12:00Storkyrkosalen

Förbered dig för kvällens TIDIG SCEN-föreställning! Seminariet presenterar Drottningholms Slottsteaters nyuppsättning av Cavallis ”Jason & Medea” (Il Giasone”). Hur tar man sig an ett sådant verk idag? Deda Cristina Colonna, Susanne Rydén och Mark Tatlow talar utifrån sina egna perspektiv om dramat, musiken och sångstilen.

I samarbete med Drottningholms Slottsteater och Nordic Network for Early Opera.

14:00 - 15:15Storkyrkosalen

Ta båten till kvällens operaupplevelse! Strömma erbjuder, exklusivt för SEMF-besökare, halva priset (65 kr) på turen kl. 16.00. OBS! Endast via biljettlänken här intill. Ingår ej i SEMFestivalpasset.

Avgång från Stadshusbron. Turen tar cirka 1 timme.

Strömma
16:00 - 17:00

Déjeunersalongen, Drottningholm.

Ingår i biljetten till kvällens föreställning.

17:20 - 18:00Drottningholms Slottsteater

Foto: Elsa Billgren

tidig scen

Jason & Medea

Francesco Cavallis ”Jason & Medea” (”Il Giasone”) uruppfördes i Venedig 1649 och var den mest populära operan under hela 1600-talet. Den antika berättelsen om Jason och Medea, där lust, besatthet och passion är avgörande beståndsdelar, blir till ett blodfyllt drama om kärlekens villkor och maktspel! SEMFs publik får denna kväll möjlighet att uppleva tidig opera i den unika miljön på Drottningholm.

I samarbete med Drottningholms Slottsteater.

Drottningholms Slottsteater
19:30Drottningholms Slottsteater
fredag 8 juni 2012

Foto: Henrik Berglund

tidig musik för barn

Kungligt bra Musik

Abonnerad skolföreställning.

10:30 - 11:15Livrustkammaren

Foto: Casper Hedberg

Trots att Carl Michael Bellman med marginal är Sveriges mest kända 1700-talstonsättare är han en sällsynt fågel på den ”seriösa” tidig-musik-scenen. Kanske beror det på att han inte var konstmusiker eller på att han har förblivit så populär och folklig? Ta med en lunchmacka och lyssna på vår nationalskalds gärning med tidig-musik-öron!

12:00 - 13:00Storkyrkosalen

filmvisning

The Mission

14:00Storkyrkosalen

Foto: Renato Silva

1500-tals-fado? Ett sällsynt program som sätter fokus på det musikaliska och språkliga minnet av portugisisk kulturell närvaro världen över. Följ med de fem musikerna i Sete Lágrimas på en upptäcktsresa genom Mexico, Guatemala, Brasilien och Marocko - och förstås Portugal och Spanien.

Sete Lágrimas
18:00 - 19:00Finska kyrkan

Foto: Wolf Nolting

Avnjut Schütz italienska madrigaler från 1611 i Cantus Cöllns kritikerrosade tolkning! Konrad Junghänels vokalensemble blommar ut i de fräscha verken, skrivna av en ung och entusiastisk Heinrich Schütz som studieavslutning för mästaren Giovanni Gabrieli i Venedig. Extatisk kärlek, smäktande kärlek, hoppfull kärlek tar sig uttryck i ett glittrande tonmåleri.

Cantus Cölln
20:30 - 22:30Tyska kyrkan
lördag 9 juni 2012

Foto: Henrik Berglund

tidig musik för barn

Kungligt bra Musik

Sveriges och Finlands 1700-talshistoria dammas av med gnistrande musik, Bellmanhistorier, italiensk dramatik och serier. Här bjuds på ett mord, viktigt och oviktigt vetande samt originalmusik av 1700-talets svenska hovkompositörer. En föreställning för både hjärta, ögon och öron!

10:30 - 11:30Livrustkammaren

c Sigandi stev |

Medeltid i nutid! Färöisk kvaddans är en unik tradition som har bevarats levande i sekler på de västatlantiska öarna och som förenar sång, dans och berättarkonst. Men vad handlar alla de hundratals verserna om? Träffa de som vet och delta själv i en enastående upplevelse.

12:00 - 13:00Storkyrkosalen

Allt ljus på den nordiska medeltida balladen!

Att vilja prata med sina vänner, leta efter sin framtida partner eller gotta sig åt ljuva lögner är ingen modern företeelse. Balladens sociala funktion i det medeltida samhället har haft stor betydelse. Ämnet belyses här av tre forskare och utövare som också refererar till balladens essens; dess episka innehåll, den melodiska variationsrikedomen och de pulserande dansstegen. Taggad?

14:00 - 15:00Storkyrkosalen

Få gestalter har betytt så mycket för den moderna återupptäckten av tidig musik som den nyligen bortgångne cembalisten Gustav Leonhardt. Med denna konsert hyllar SEMF och tre av Leonhardts nordiska studenter hans liv och musikaliska gärning. Musik av Froberger, Couperin, Forqueray och Bach.

18:00 - 19:00Finska kyrkan

Foto: Guy Vivien

En musikalisk detektivhistoria! Med skämtsam-idyllisk lekfulhet spårar celebra Le Poème Harmonique och Vincent Dumestre traditionella franska romanser och sånger, välkända än idag, tillbaka till deras rötter - och spaningarna leder till 1700-, ja ända till 1400-talet. En gudagåva för melodifantaster, förresten!

Konsertlängd 70 minuter. Ingen paus i detta program!

 

Le Poème Harmonique
20:30 - 21:45Tyska kyrkan

Foto: Johan Westin

Tidig musik närmare dig. Louise Agnani, Daniel Holst och Magdalena Mårding spelar nattmusik av engelska och franska gambamästarna Hume, Sainte-Colombe och Marais. Sträck ut dig bekvämt på en madrass och njut!

22:45Storkyrkosalen
söndag 10 juni 2012

Loten Namling | Foto: © Loten Namling

Traditionella tibetanska sånger.

12:00Storkyrkosalen

Foto: Eric Larrayadieu

öppen masterclass

Rinaldo Alessandrini

14:00Storkyrkosalen

Hört talas om Neidhart, en av senmedeltidens mest populära minnesångare? Medan hans kollegor propagerade för den höviska kärlekens ideal, ställde Herr Neidhart såväl ämnet som idiomet på huvudet med sina skarpsinta och smått burleska betraktelser. Och efternamnet von Reuental - från tårarnas dal - syftar snarare på en romantisk tolkning än på en fysisk plats.

 

Leones
17:00 - 18:00Finska kyrkan

c Concerto Italiano |

Ljuv italiensk barock med en fyllig klick grädde! Concerto Italiano, en av Europas absoluta elitensembler med maestro Alessandrini i spetsen, besöker Stockholm för första gången. Sju toppenmusiker serverar festivalens efterrätt på barockens silverfat…  Verk av bl a A. Scarlatti, A. Corelli och A. Vivaldi.

Concerto Italiano
19:00 - 21:00Tyska kyrkan