Skip to main content

SEMF 2013

XII Stockholm Early Music Festival
4 – 9 juni 2013 i Gamla stan

Flyer 2012Ladda ner foldern för SEMF 2013
här (PDF, 1 MB).

PROGRAM

Med reservation för ändringar.

tisdag 4 juni 2013 - söndag 9 juni 2013

SEMFestivalpasset ger dig inträde på Stockholm Early Music Festival 2013. Passet är giltigt i A-sektionen i Tyska kyrkan och på parkett i Finska kyrkan. Passet kopplas till en numrerad plats i Tyska kyrkan. Vid köp av SEMFestivalpass via Internet hämtas passet ut på biljettkontoret mot uppvisande av den utskrivna elektroniska biljetten. Om du ringer in din bokning får du ett inbetalningskort på posten och hämtar sedan ut ditt pass i biljettkontoret. Telefontider och nummer hittar du i informationen ovan.

Vänligen observera att passet är giltigt till alla evenemang utom Early Late Night Concert.

Festivalpasset 2013 är slutsålt!

19:30
lördag 1 juni 2013

Renässansmusik med blockflöjtsensemblen Flauto Alba.

Helgen före SEMF sprids den tidiga musiken över staden! Värm upp tidigmusikmuskler och hjärta med förfestivalen SEMFaround.

 

12:00

Renässansmusik med blockflöjtsensemblen Flauto Alba.

Helgen före SEMF sprids den tidiga musiken över staden! Värm upp tidigmusikmuskler och hjärta med SEMFaround.

13:30
söndag 2 juni 2013

En musikalisk stund med Ida Meidell Blylod, barockviolin.

Helgen före SEMF sprids den tidiga musiken över staden! Värm upp tidigmusikmuskler och hjärta med SEMFaround.

12:00
tisdag 4 juni 2013

Föreningen för Tidig Musik ordnar för tredje året sin uppskattade heldag för den tidiga musiken, där alla är välkomna att samlas kring ett smörgåsbord av historisk musik tillsammans med vänner, släkt och grannar. Sångare, instrumentalister och dansare från både nya och etablerade ensembler framträder med ett kort program var.

Slink in och ut när det passar eller stanna hela eftermiddagen! Förfriskningar finns. Fri entré!

Dagen avslutas med en gemensam jam-session. Ta med instrument eller röst och delta!

12:00 - 16:00Storkyrkosalen

Foto: Johan Westin

19:30Tyska kyrkan

Foto: Denis Rouve

Europas mest firade tidigmusikensemble är tillbaka i Sverige efter flera decennier! Följ med Les Arts Florissants in i Monteverdis dramatiska musikvärld.

20:00Tyska kyrkan
onsdag 5 juni 2013

Foto: (c) Torbjörn Lillieqvist

ABONNERAD SKOLFÖRESTÄLLNING

10:30Livrustkammaren

Foto: (c) Ustad Shahid Parvez Khan

Världsmusik i världsklass. Den indiska klassiska musiken bygger på urgamla melodiska och rytmiska system, men skapas samtidigt i stunden genom spontan improvisation som påverkas av årstid, stämning, publiken och musikerns humör. En garanterat unik konsert, till minne av den indiska musikikonen Ravi Shankar.

Ustad Shahid Parvez Khan, sitar Atulkumar Upadhye, violin Mukesh Jadhav, tabla Jari Palmeri, tanpura

20:00Tyska kyrkan
torsdag 6 juni 2013

Foto: (c) Torbjörn Lillieqvist

FAMILJEFÖRESTÄLLNING

Kan musik låta som vatten? Kan en cello vara arg? Och kan man spela musik på riktigt på leksaksinstrument?

Den hemlighetsfulla Leksakssymfonin framförs på ett lekfullt sätt av Drottningholms Barockensemble tillsammans med skådespelaren Torbjörn Lillieqvist. En föreställning för hela familjen! På svenska. Föreställningen lämpar sig för barn från 6 år.

Inget förköp - biljetter säljs endast vid dörren.

11:00Livrustkammaren

Foto: (c) Lilla Akademien

THE NEXT GENERATION

Lilla Akademien

Möt en ny generation unga musiker.

12:00Storkyrkosalen

Foto: Lorenzo Franzi

Renässanspolyfoni framförd på båtsignalhorn? Marco Mencoboni, dirigent och konstnärlig ledare för festivalen Cantar Lontano i italienska Ancona, berättar om sina nyskapande projekt kring tidig musik på oväntade sätt och platser.

På engelska.

14:00Storkyrkosalen

Foto: (c) Mandel Quartet

Foto: (c) Mandel Quartet

Vevlira, blockflöjter, renässansgitarr och viola da gamba leder publiken på en dansant resa från slottens salonger till byarnas stugor. Robert Mandel, med en 30-årig verksamhet bakom sig, står för festivalens första inslag av ungersk tidig musik.

18:00Finska kyrkan

Foto: Bo Ljungblom

The Orchestra of Drottningholm, Drottningholmsteaterns egen orkester, framträder för första gången utanför teatern. På programmet står konsertanta framföranden av höjdpunkter ur Cimarosas komiska opera ”Il matrimonio segreto” (”Hemligt äktenskap”), tillsammans med instrumentalmusik av W. A. Mozart. Ett av de mest moderna programmen i SEMFs historia.

Ingen paus i denna konsert.

21:00Tyska kyrkan
fredag 7 juni 2013

Foto: Dario Acost

Sångarna i Anonymous 4 pratar om sina erfarenheter av att tolka medeltida vokalmusik. Var och hur börjar man? Och hur är det med sångstilar? Följ med på workshop!

14:00Storkyrkosalen

Foto: (c) Artemandoline

Ett sällan hört stränginstrument i rampljuset! Artemandoline renodlar mandolinklangen i ensembleformat och gläntar på locket till en skattkista av känd och okänd historisk repertoar.

18:00Finska kyrkan

Foto: Dario Acost

25-årsjubilerande Anonymous 4 framträder ikväll med tre sångare i ett program som sammanför kyrkligt och folkligt, andligt och världsligt, franskt 1200-tal och amerikanskt 1800-tal. Ett urval av sånger till jungfru Maria, sånger om hövisk kärlek, och traditionella revival- och gospelsånger från ensemblens kritikerrosade konsertprogram och cd-inspelningar.

 

20:30Tyska kyrkan
lördag 8 juni 2013

Foto: (c) Torbjörn Lillieqvist

FAMILJEFÖRESTÄLLNING

Kan musik låta som vatten? Kan en cello vara arg? Och kan man spela musik på riktigt på leksaksinstrument?

Den hemlighetsfulla Leksakssymfonin framförs på ett lekfullt sätt av Drottningholms Barockensemble tillsammans med skådespelaren Torbjörn Lillieqvist. En föreställning för hela familjen! På svenska. Föreställningen lämpar sig för barn från 6 år.

Inget förköp - biljetter kan endast köpas vid dörren!

11:00Livrustkammaren

Foto: Stina Gullander

En lunchkonsert som bjuder på musik skriven för att avnjutas tillsammans med mat. Live-musik blandas med klingande exempel från högtalarna. Lunchsmörgås med kaffe eller te ingår i din biljett!

12:00Storkyrkosalen

Foto: (c) Töres Theorell

Töres Theorell, professor emeritus vid Karolinska Institutet och rådgivare vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, belyser hur musik påverkar vår kropp och hjärna. På vilket sätt kan tidig musik vara bra för hälsan? Kan den till och med vara bättre än annan musik?

På svenska.

14:00Storkyrkosalen

Foto: Susanna Drescher

Sex unga prisbelönta musiker tolkar den judiske renässanstonsättaren Salomone Rossis musik och belyser hans mångfacetterade konstnärsskap som hovkomponist och förnyare av synagogans andaktsmusik. Rossi (ca 1570-ca 1630) komponerade såväl världsliga madrigaler som banbrytande flerstämmiga tonsättningar av hebreiska psalmer och böner. En ovanlig musikupplevelse!

18:30Finska kyrkan

Foto: Marco Borggreve

Internationellt välrenommerade, och 25-årsjubilerande, Freiburger Barockorchester framför lysande högbarock musik av mästaren J. S. Bach. På programmet står bland annat violinkonserten i a-moll, dubbelkonserten i d-moll och konsert för oboe och violin i d-moll. Missa inte detta tillfälle att höra en av Europas främsta barockorkestrar, på sällsynt Sverigebesök.

20:30Tyska kyrkan

Foto: (c) Susanne Rydén

Njut av 450-årige John Dowlands fantastiska sånger i fyrstämmig tappning, som i detta stämningsfulla program blandas med lutsolon, samt brev och texter från 1600-talets England. På EARLY LATE NIGHT CONCERT lutar du dig bekvämt tillbaka på en madrass och lyssnar till tidig musik i viloläge, i skenet av levande ljus.

22:45Storkyrkosalen
söndag 9 juni 2013

Upplev en historisk musikgudstjänst i Tyska kyrkan.

11:00Tyska kyrkan

Foto: Stina Gullander

Äntligen tillbaka! Upplev en exklusiv live-version av ”Alltid på en söndag”. Vassilis Bolonassos väljer nya och gamla favoriter från sina 35 år bakom mikrofonen. Programmet avslutas med en musikalisk frågesport!

På svenska.

13:00Storkyrkosalen

För första gången har SEMF glädjen att presentera en utställning av historiska instrument som del av festivalprogrammet! Tre svenska instrumentbyggare/återförsäljare visar sina skatter.

Ragnar Arvidsson, blockflöjtsmakare Andrew Brown, instrumentmakare med inriktning stråkinstrument och stråkar Fredmans Musik

Mäster Olofsgården, Svartmangatan 6 Fri entré

14:00 - 18:00

Ensemble Villancico | Foto: Erik Ask-Uppmark

Inka-ritual | Foto: ©Santiago Avellandeda

En konsert med barockmusik från Ecuador tillhör inte det vardagliga. De körverk från 1680-talet som hittades i ett nunnekloster i staden Ibarra är en smärre sensation. Ensemble Villancico presenterade denna världspremiär år 2010.

Kombinationen av färgstark, rytmisk tidig latinamerikansk musik- och dansrepertoar och en vokal-instrumentalensemble skolad i svensk tradition har för Ensemble Villancico resulterat i världsrykte och en ledande position inom genren.

OBS Konserten föregås av en för-kolombiansk inka-ritual presenterad av Santiago Avellaneda, ecuadoriansk musiker och konstnär, tillsammans med musiker på traditionella andinska instrument.

Ingen paus i denna konsert

 

18:30Tyska kyrkan