Skip to main content

SEMF 2015

Stockholm Early Music Festival 2015
3 – 7 juni 2015 i Gamla stan

Flyer 2014Ladda ner foldern för SEMF 2015
här (PDF, 0,7 MB).

onsdag 3 juni 2015 - söndag 7 juni 2015

SEMFestivalpass 2015

SEMFestivalpass 2015

OBS: Festivalpassen är slutsålda!

 

SEMFestivalpasset ger dig inträde på Stockholm Early Music Festival 2015. I Tyska kyrkan är platser för festivalpass-ägare utvalda och förbokade i A-sektionen. I Finska kyrkan gäller passet på alla parkettplatser. På ditt pass står därför inget platsnummer angivet.

Ett tryckt exemplar av festivalprogrammet ingår!

Vid köp av SEMFestivalpass via Internet hämtas passet ut på biljettkontoret mot uppvisande av den utskrivna elektroniska biljetten. Om du ringer in din bokning får du ett inbetalningskort på posten och hämtar sedan ut ditt pass i biljettkontoret. Telefontider och nummer hittar du här

Priset för SEMFestivalpasset är 1 680 SEK. Vänligen observera att passet är giltigt till alla evenemang utom Early Late Night Concert.

19:30
lördag 30 maj 2015 - söndag 31 maj 2015

The Early Music Bus | Foto: ©Markus Ström

Nytt för i år!

Håll utkik! Bussen kan dyka upp nära dig!

Medverkande artister: Duo "Trobairitz" med Nina Grigorjeva, harpa och Klara Dahlberg, nyckelharpa.

 

 

11:00 - 15:00
onsdag 3 juni 2015

Ismahni | Foto: ©Katarina Widell

19:30 - 20:00Tyska kyrkan

Ensemble La Fenice | Foto: ©Bertrand Pichene

 

“Cantiques pour un Prince” förenar det franska barockgeniet Marc-Antoine Charpentiers expressiva, vackra och sorgsna dubbelkör-mässa med dennes motetter komponerade på 1670-talet. En kväll, laddad med musikens emotionella kraft!

La Fenice (som hämtar sitt namn från Fenix – den sagolika fågeln som återuppstod ur askan) är idag en av Europas mest renommerade tidigmusik-ensembler. Med internationella solister och under ledning av sin grundare, sinka-specialisten Jean Tubéry, samverkar de i denna konsert med den belgiska vokalensemblen Vox Luminis, känd för sin rena och klara klang.

 

 

Biljettpriser: 100 kr - 390 kr.

Numrerade platser i fyra sektioner. Insläpp: 30 minuter före konserten. 

Rabatterade studentbiljetter kan enbart köpas i biljettkontoret under festivalveckan 3-7 juni.

Hemsida La Fenice
20:00 - 22:00Tyska kyrkan
torsdag 4 juni 2015

Vassilis Bolonassos | Foto: ©Stina Gullander

Återupplev radioprofilen Vassilis Bolonassos i sitt populära SR-program “Alltid på en söndag”, denna gång LIVE och på en torsdag! Ett urval av tidig musik presenteras "à la Vassilis" och programmet avslutas med musikalisk frågesport.

 

Biljettpris: 80 kr.

Insläpp: 15 minuter före showen.

12:00 - 13:00Storkyrkosalen

Peter van Tour | Foto: ©Laurens van Tour

Om musikundervisning i de napolitanska konservatorierna 1750-1800, med klingande exempel.

 

Biljettpris: 80 kr.

Insläpp: 15 minuter före seminariet.

Hemsida Peter van Tour
14:00 - 15:00Storkyrkosalen

Hans-Ola Ericsson | Foto: ©Natanael Ericsson

Düben-orgeln i Tyska kyrkan | Foto: ©Tyska kyrkan

Sveriges troligen internationellt mest kritikerrosade organist och orgelpedagog, vars karriär fört honom genom Europa, Amerika och Asien, spelar på den vackra Düben-orgeln i Tyska kyrkan. Ericssons mästerliga interpretationer återspeglas i en rad prisbelönade inspelningar. Verk av Frescobaldi,  J S Bach, Rameau m fl.

 

Missa inte den första renodlade orgelkonserten i SEMFs historia!

 

Biljettpris: 200 kr. Numrerade platser i fyra sektioner (OBS "flat rate" p g a instrumentets position i kyrkan). Insläpp: 30 minuter före konserten.  Rabatterade studentbiljetter kan enbart köpas i biljettkontoret under festivalveckan 3-7 juni.

Om Hans-Ola Ericsson
20:30 - 22:30Tyska kyrkan
fredag 5 juni 2015

Råttis | Foto: ©SEMF

ABONNERAD SKOLFÖRESTÄLLNING

Föreställningen ej öppen för allmänheten. SEMF hänvisar till publikföreställningar lördag 6 juni och söndag 7 juni kl. 10.30.

Hemsida Gabriela Gutarra
10:30 - 11:15Livrustkammaren

Nicoleta Paraschivescu | Foto: ©Claudio Vogt

"Hon överträffade verkligen förväntningarna ... hon sjöng två arior som hon själv hade komponerat ... där hon ackompanjerade sig själv på klaviaturen på ett känslosamt och mästerligt sätt". Detta vittnesbörd syftar på Marianna Martines (1744-1812), som var elev till F. J. Haydn och den första kvinnan att bli antagen till den prestigefyllda Accademia Filarmonica di Bologna! Missa inte chansen att bekanta dig med Martines "krispiga" musik, framförd av den rumänska prisvinnande cembalisten Nicoleta Paraschivescu.

 

Biljettpris: 120 kr.

Insläpp: 15 minuter före konserten.

Hemsida Nicoleta Paraschivescu (tyska)
12:00 - 13:00Storkyrkosalen

Jean-Loup Ringot | Foto: ©Philippe Matsas

Hur gör man det osynliga synligt? Hur lät musiken för 20.000 år sedan? Den pragmatiske fransk-tyske museipedagogen Jean-Loup Ringot ger en spännande inblick i stenåldersmänniskans förmodade klangvärld enligt mottot: "Så pass få kompromisser som möjligt, så pass många som nödvändigt!"

 

Föredraget hålls på engelska.

 

Biljettpris: 80 kr.

Insläpp: 15 minuter före seminariet.

Hemsida Jean-Loup Ringot (tyska)
14:00 - 15:00Storkyrkosalen

Jostein Gundersen (Currentes) | Foto: ©Walter Wehus

“Du är vacker som en ängel. Dina ögon är som stjärnor.” Om du längtar efter italiensk tonsatt 1300-talspoesi är detta konserten för dig! Sjunk in i konstnärliga uttryck av ofulländat begär, gudomlig och världslig kärlek… Den norska ensemblen Currentes grundad av Jostein Gundersen har specialiserat sig på flerstämmig tidig tidigmusik.

 

Biljettpriser: 120 kr - 220 kr.

Insläpp: 30 minuter före konserten.

Hemsida Currentes
18:00 - 19:00Finska kyrkan

Ensemble il Gardellino | Foto: ©Tim Heirman

Barockoboe och traversflöjt i fokus - en träblåsets färgpalett med två mästerliga belgiska solister som oboisten Marcel Ponseele och flöjtisten Jan De Winne, ackompanjerade av den tillika förnämliga belgiska ensemblen il Gardellino. På klangtavlan målas med musik av Vivaldi, Händel, C.P.E. Bach….  

Biljettpriser: 100 kr - 330 kr. Numrerade platser i fyra sektioner. Insläpp 30 minuter före konserten.  Rabatterade studentbiljetter kan enbart köpas i biljettkontoret under festivalveckan 3-7 juni.

Hemsida il Gardellino
20:30 - 22:30Tyska kyrkan

Nina Grigorjeva | Foto: ©Tatjana Timofeeva

Early Late Night Concert | Foto: ©Sarah Tehranian

Utsålt!

 

På SEMFs populära konsertkoncept EARLY LATE NIGHT CONCERT lutar du dig bekvämt tillbaka på en madrass och lyssnar till tidig musik i viloläge, i skenet av levande ljus. Musik av Lully, Monteverdi, Händel och Bach.

 

Biljettpris: 150 kr. SEMFestivalpass gäller ej.

Insläpp: 15 före konserten.

23:00 - 23:45Storkyrkosalen
lördag 6 juni 2015

Gutarra, Pontvik Valero, Dikanski | Foto: ©Vladimir Dikanski

Råttis | Foto: ©SEMF

En interaktiv medeltida dansverkstad för barn - i sagolik miljö. Den berömda berättelsen om en flöjtspelande råttfångare som på 1200-talet lämnade sina spår i en liten tysk by, tar ny form - mitt i Stockholm. Barnen får lära sig medeltida danssteg och sedan själva bli huvudpersoner i sagan, vare sig de väljer att bli råttor eller förbli barn...

 

Föreställningen lämpar sig för barn upp till 12 år.

Biljettpris: 80 kr - fritt inträde för barn upp till 12 år. 

Hemsida Gabriela Gutarra
10:30 - 11:15Livrustkammaren

Bastard Barock | Foto: ©Marcus Strand

Hur klingade den vida världen när den äntligen ”upptäcktes” av européerna? De som petade och grävde i andras trädgårdar, med varierande grad av taktkänsla… Med hög spelenergi visar det unga musikkollektivet Bastard Barock vägen via Perus katedraler och afrikanska byar.

Vinnare av den nordiska tävlingen EAR-ly 2014.

 

Biljettpris: 80 kr.

Insläpp: 15 minuter före konserten.

Hemsida Bastard Barock
12:00 - 13:00Storkyrkosalen

Foto: ©Fredmans Musik

Foto: ©Ragnar Arvidsson

Foto: ©Dan Johansson

SEMF presenterar för tredje året i rad en utställning av historiska instrument. Svenska instrumentbyggare/återförsäljare visar sina skatter:

 

Fredmans Musik – medeltida- och barockinstrument, blockflöjter.

 

Blockflöjtmakare Ragnar Arvidsson, tillverkning och reparation av blockflöjter och Älvsborgspipor.

 

Tidiga klaver – Dan Johansson, instrumenttekniker med specialisering på tidiga klaverinstrument.

 

 

Plats: Mäster Olofsgården

 

Fritt inträde.

13:00 - 18:00

Bodil Asketorp | Foto: ©Mattias Alm

Foto: ©AnonymA

 

Kvinnans roll som upphovsperson har mörkats genom historien – särskilt under den tidiga musikens epoker. SEMF tog ställning och döpte om det manliga substantivet Anonymus till AnonymA. Lyssna på musikvetaren Bodil Asketorp, Sveriges Radio, som gjort dokumentärserien om tidiga kvinnliga tonsättare - Var Anonymus egentligen Fru Musica?

 

Biljettpris: 80 kr.

Insläpp: 15 minuter före seminariet.

14:00 - 15:00Storkyrkosalen

Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch | Foto: ©Heikki Tuuli

Ensemble Battalia | Foto: ©Heikki Tuuli

”Mysteriesonaterna” av den tjeckiske barocktonsättaren Franz Biber bildar ett storartat flerdimensionellt mästerverk tänkt som konstnärlig förstärkning av Rosenkransbönernas olika sinnesstämningar. Oändligt vackert!

Sirkka-Liisa Kaakinen Pilch är en av Finlands mest mångsidiga violinister med internationell karriär och förkärlek för 1600- och 1700-talsrepertoar.  

 

Biljettpriser: 120 kr -220 kr.

Insläpp: 30 minuter före konserten.

Hemsida Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch
18:00 - 19:00Finska kyrkan

Philippe Herreweghe | Foto: ©Michiel Hendrickx

Collegium Vocale Gent | Foto: ©Michiel Hendrickx

Grundad 1970 (!) på Philippe Herreweghes initiativ, Collegium Vocale Gent är idag en av Europas toprankade ensembler och dess transparenta klang har blivit världsberömd. CVG uppträder vid de störta konserthusen och har spelat in en imponerande diskografi bestående av 80 skivor.

 

Gesualdos sjätte madrigalbok är en trädgård men en intensiv skönhet, ett uttryck av smärta men också av mästerlig kontrapunkt. Verket, skrivet två år före sin död, representerar en "Grande Finale" i tonsättarens opus och är en sann teknisk utmaning för vilken musikuttolkare som helst. Storslagna dissonanser och växlande kromatismer gör att musiken får en unik känsla av modernitet.

OBS: Ingen paus!

Biljettpriser: 100 kr - 390 kr. 

Numrerade platser i fyra sektioner. Insläpp 30 minuter före konserten.  Rabatterade studentbiljetter kan enbart köpas i biljettkontoret under festivalveckan 3-7 juni.

 

Hemsida Collegium Vocale Gent
20:30 - 21:45Tyska kyrkan

Ida Zackrisson | Foto: ©Anders Bringsjö

Early Late Night Concert | Foto: ©Sarah Tehranian

Utsålt!

På SEMFs populära konsertkoncept EARLY LATE NIGHT CONCERT lutar du dig bekvämt tillbaka på en madrass och lyssnar till tidig musik i viloläge, i skenet av levande ljus. Musik av Lully, Monteverdi, Händel och Bach.

 

Biljettpris: 150 kr. SEMFestivalpass gäller ej.

Insläpp: 15 minuter före konserten.

23:00 - 23:45Storkyrkosalen
söndag 7 juni 2015

Gutarra, Pontvik Valero, Dikanski | Foto: ©Vladimir Dikanski

Råttis | Foto: ©SEMF

En interaktiv medeltida dansverkstad för barn - i sagolik miljö. Den berömda berättelsen om en flöjtspelande råttfångare som på 1200-talet lämnade sina spår i en liten tysk by, tar ny form - mitt i Stockholm. Barnen får lära sig medeltida danssteg och sedan själva bli huvudpersoner i sagan, vare sig de väljer att bli råttor eller förbli barn...

 

Föreställningen lämpar sig för barn upp till 12 år.

Biljettpris: 80 kr - fritt inträde för barn upp till 12 år.

Hemsida Gabriela Gutarra
10:30 - 11:15Livrustkammaren

Heinavanker | Foto: ©Heinavanker

Esternas folkliga koraler med historiska länkar till Sverige samt de finsk-ugriska folkens säregna ålderdomliga sångtradition har förts vidare till våra dagar genom sekler av muntlig tradition. Den finstämda vokalensemblen Heinavanker, som hämtat sitt namn från en målning av Hieronymus Bosch, återskapar dem med ny kraft!

 

Biljettpris: 120 kr.

Insläpp: 15 minuter före konserten.

Hemsida Heinavanker
12:00 - 13:00Storkyrkosalen

Foto: ©Fredmans Musik

Foto: ©Dan Johansson

 

SEMF presenterar för tredje året i rad en utställning av historiska instrument. Svenska instrumentbyggare/återförsäljare visar sina skatter:

 

Fredmans Musik – medeltida- och barockinstrument, blockflöjter.

 

Tidiga klaver – Dan Johansson, instrumenttekniker med specialisering på tidiga klaverinstrument.

 

Plats: Mäster Olofsgården

 

Fritt inträde

12:00 - 17:00

Seconda Prat!ca | Foto: ©Bertrand Pichene

Tänk om den Nya Världen aldrig existerat och européerna behövde uppfinna en? De unga internationella musikerna i Seconda Prat!ca, utbildade vid Konservatorierna i Amsterdam och Den Haag följer den europeiska kulturens migration och hybridisering i en expansiv värld. Ledigt lekfullt - oundvikligen modernt..

Ensemblen är utvald till det europeiska projektet EEEmerging för unga barockmusiker.

Biljettpris: 150 kr. Insläpp: 30 minuter före konserten.

15:00 - 16:00Riddarhuset

Pär Lindh | Foto: ©Göran Stenberg

Hur låter musik av en nu levande tonsättare, skriven med utgångspunkt i barockens estetik? Svenske Pär Lindh antog utmaningen och komponerade flera stycken i ett tonspråk som stilmässigt ligger nära renässansen och barocken. 

Denna konsert möjliggörs genom stöd från ett sammarbertsprojekt mellan Svenska Musikfestivaler och föreningen Svenska Tonsättare / STIM.

Biljettpriser: 120 kr - 220 kr.

Insläpp: 30 minuter före konserten.

Hemsida Pär Lindh
17:00 - 18:00Finska kyrkan

Sarband | Foto: ©Sarband

AVE - Adolf Fredriks Vokalensemble | Foto: @Anders Wanell

Festivalen avslutas i försoningens tecken; traditionell musik från tre olika kulturer och religioner - judendomen, kristendomen och islam - slår broar som kan överbrygga brister i dagens samhälle. Fredsambassadörerna är den tyska multi-kulti-ensemblen Sarband och den svenska vokalgruppen AVE - en musikalisk fyr av andlig enhet i mångfald!

 

OBS: Ingen paus!

 

Biljettpriser: 100 kr - 330 kr. Numrerade platser i fyra sektioner. Insläpp 30 minuter före konserten.  Rabatterade studentbiljetter kan enbart köpas i biljettkontoret under festivalveckan 3-7 juni.

Hemsida Sarband
19:00 - 20:30Tyska kyrkan