Skip to main content

Välkommen till XXI Stockholm Early Music Festival!

Foto: Peter Pontvik

Käraste vänner,

Frid, frihet och framtid tillhör människans mest essentiella värden och är förutsättningar för överlevnad och integration. Däremellan skänker musik och konst livslevande, trängtande kärlekskramar som var och en av oss ska kunna välja att ta emot. Våra förfäders och -mödrars tonkonst förmedlar sina klingande budskap längs omtumlande sekel, iklädda skönhet, redo att återberättas. I en föränderlig värld är sådan kraftkälla mer än efterlängtad.

SEMF är stolt att iscensätta en barockpremiär i modern tid! Skådespelet ”Birger Jarl och Mechtild” av Gustav III, Francesco Uttini och Philip Johnsen, en "medeltida barockopera" och en av historiens första scenmusikverk på svenska, ges på Musikaliska - smygstart för Sveriges nya Nationella scen för tidig musik!

Med lika stor glädje hälsar vi den världsrenommerade ensemblen Les Talens Lyriques under Christophe Rousset välkommen, som öppning av festivalens 21:a upplaga. Den tyska gambastjärnan Hille Perl bjuder både Solkungen och dig på dansanta drömmar medan den engelska superkören Tenebrae väcker häpnad medelst polyfonins underverk. Les Passions de l’Âme från Schweiz briljerar genom sin finurliga virtuositet och spansk-norska Hirundo Maris väver ihop färgstarka sefardiska och skandinaviska traditioner. 

Ukrainskt bandura-spel, en manlig sopran, en okänd tonsättarinna i 1700-talets London och medeltida djurmusik kryddar utbudet. I finalen står Theatre of Voices & Camerata Øresund för en välljudande nordeuropeisk kavalkad. Därtill finns 20 konserter, föreställningar och seminarier att upptäcka… 

Väl mötta på SEMF – scenen där tidig musik alltid är NU! Vi ses i Gamla stan!

Peter Pontvik
Konstnärlig chef SEMF

Gå vidare till SEMF-programmet 2022...